Методика

Първа група (4-5-годишни). Трениралото една година дете открива мача в игровите му форми  1:1 и 2:2. Изгражда се чувство към топката, научава се да я води с двата крака, да я контролира след различни слухови и визуални сигнали, да я повежда. Стреля  с топката в неподвижна цел – конус, стойка, врата;  по неподвижна, приближаваща се и догонваща топка. Вкарва се състезателен елемент в различните части на тренировката чрез щафетни, състезателни и емоционални игри. Получава първите си тактико-теоретични знания – врата, противник, игрално поле, център. 

Втора група (5-6-годишни). Футболът вече е мощно стимулиращо и възпитателно средство за детето във всички сфери – то внимава в уроците в групата, за да не разочарова своя треньор. За трениралите деца в предишни години нещата стават сериозни. Участвали са в турнири, научават се да стрелят с двата крака с прав удар – основния  удар във футбола по подвижна и неподвижна топка. Овладяват топката като я спират с различни части на ходилото, с коляно и повеждайки я с глава.

Водят топката описвайки различни фигури контролирайки я. Участват в различни форми на мач и състезателни игри. Научават се да отнемат топката, започва първото разпределение по постове – вратар, защитници, нападатели. В края на всяка учебна година участват в турнира на Варна със състезателен характер – определя се шампион. Детето вижда и усеща – еуфорията, удовлетворението от положените усилия, както и гордостта на родителите си.

Подготвителна група (6-7-годишни) Малките футболисти вече притежават богат арсенал – подават с вътрешен удар, стрелят с прав по неподвижна, подвижна, приближаваща, догонваща и странично идваща топка. Стрелят от воле, водят бързо топката с двата крака, променят посоката на водене ,спират, придърпват я и се обръщат с нея. Разбират значението на съотборниците си и принципите на взаимопомощ в защита и нападение. Владеят общобеговите и специално беговите упражнения, правят отборна загрявка.

Получават важни тактико-теоретична подготовка – пласиране според конкретната ситуация, мястото на терена, футболно мислене. Познават най-важните правила на играта – гол, център, удар от вратата, ъглов удар, нарушение, съдия, странично хвърляне. Започват да тренират и играят, прилагайки правилото за засада.

Тренировките се провеждат два пъти седмично и продължават по 30 – 40 минути.